П'ятниця, 03.05.2024, 09:21
Меню сайту
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Всього on-line: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 56
Міні-чат
200
Головна » 2008 » Липень » 15 » ДОТОРКНУТИСЬ І ПОБАЧИТИ
ДОТОРКНУТИСЬ І ПОБАЧИТИ
01:47
 

„Вероніка – молодша сестричка Дмитрика. Вона одягнена в український народний одяг. Ткана частина вгорі – це її волосся. Нижче -  рельєфні дуги – це її брови, під бровами  маленькі мигдалики – це очі Вероніки, очі дівчини особливі”, - такими словами супроводжується фото №23 „Вероніка”, голосом Ольги Герасим’юк.

Фотовиставку Юрія Білака „Доторкнутися і побачити” всі охочі можуть відвідати з 13-26 червня.. Поряд з кольоровими світлинами є тактильний аналог – прозорий рельєфний файл, зроблений з полімеру. Тактильні фото розробляли в Луврі. Юрій Білак – українець, який проживає у Франції вже вдруге дарує можливість своїм землякам насолоджуватися мистецтвом фотографії. Першу експозицію „Українці” він організував у 2007 році , яка експонувалася у Києві, Львові, Бухаресті, та отримала шалений успіх. ЇЇ відвідало десятки тисяч людей. Цього разу Юрій подарував своїм землякам унікальну можливість - вперше в Україні люди з вадами зору можуть відчути, пережити емоційно та „побачити”  фотографії : „Я дістав натхнення від новітніх технологій, що вже вживані в Луврі. Я зрозумів, що треба видумати „іншу мову” в якій доведеться повністю абстрагуватися від світла, тіні, кольору та особливо перспективи.”

Кожна з 30 світлин супроводжується звуковим файлом. Для цього залучено 18 провідних діячів культури та мистецтва України. Голосами тактильних фото стали: Юрій Макаров, Богдан Бенюк, Сашко Положинський, Оксана Білозір, Ніна Матвієнко, Олег Скрипка, Фома (гурт „Мандри”), Ольга Сумська, Маша Єфросініна, Катерина Ющенко, Арсеній Яценюк, Лариса Хоролець, Кароліна Ашіон, Олег Пінчук, Микола Вересень, Володимир Гришко, Ольга Герасим’юк, VovazilVova.

Тактильні фото не є ідентичною копією оригіналів, адже люди з вадами зору по-іншому сприймають простір, предмети, оточуючий світ. Окрім детального опису світлин, диктори передають емоційний стан зображеного, відчуття самого фотографа в конкретній ситуації. На задньому плані ми можемо почути звуки, які супроводжують зафіксовані моменти чи то потріскування дрів у печі, чи автентичні гуцульські пісні.

Фото Юрія Білака живі, вони промовляють до нас, вони відкриті, щирі та безпосередні. „Доторкнутись і побачити” – унікальна виставка, адже навіть зрячі можуть заплющити очі і на дотик відчути світ... 
 
Вероніка Саврук

 

Переглядів: 1578 | Додав: ukrainian | Рейтинг: 0.0/0 |