Понеділок, 29.04.2024, 09:53
Меню сайту
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Всього on-line: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 56
Міні-чат
200
Головна » 2008 » Червень » 10 » На Зелені свята «Бучинські фестини» поєднають народне мистецтво, естраду, вареники і …оперу!
На Зелені свята «Бучинські фестини» поєднають народне мистецтво, естраду, вареники і …оперу!
18:59

У неділю, 15 червня, у селі Бучина Бродівського району Львівщини відбудеться п'ятий фестиваль "Бучинські фестини", ініційований місцевим уродженцем – солістом Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької Романом Ковальчуком, якого в організації фестивалю підтримала ВО "Свобода". Про це сьогодні, 10 червня, йшлося на прес-конференції у Львові організаторів фестивалю.

Історія цього свята розпочалася із концерту, яку Роман Ковальчук із колегами з Львівської опери влаштував у рідному селі. З часом і стараннями місцевих мешканців свято усталило свої традиції і тепер щороку очікує гостей із Волині, Польщі, Києва, Коломиї, Львова.

За словами Романа Ковальчука, який зареєстрував авторське право на сценарій «Бачинських фестин», він знайшов у "Свободі" однодумців з відродження національного життя: «У "Свободі" є люди, які мені допомагають, наші інтереси збігаються. Ми співпрацюємо не тільки на Бучинських фестинах, а постійно, зокрема я написав слова і музику Гімну "Свободи". Проте цього року ми сподіваємося, що до нас під'єднаються й інші організатори та спонсори. Думаю, що фестиваль від цього стане ще цікавішим. Наразі проблемою є фінансування фестивалю. Ми буквально вишукуємо тих людей, які чимось можуть допомогти».

Депутат Львівської обласної ради Олег Панькевич підтвердив, що ВО «Свобода» удруге є офіційним організатором цього фестивалю, хоч він особисто співпрацює із Романом Ковальчуком четвертий рік як тодішній голова райадміністрації. «Як організатори ми шукаємо кошти, допомагаємо облаштовувати фестивальну територію: встановлювати вишкільний табір, сцену тощо (ми змінили розміщення сцени, їх буде дві: одна для солістів, друга – для танцювальних колективів і для глядацьких танців). На жаль, бюджетних коштів наш фестиваль, на відміну від інших, пропагованих в області, не має, а його кошторис сягає, за приблизними підрахунками, 50 тис. грн. П’ятирічний ювілей фестивалю присвятимо 90-й річниці створення ЗУНР. Розпочнемо біля могили Українським січовим стрільцям, яка є чи не першою у Бродівському районі відновленою могилою. Плануємо зробити історичну реконструкцію: бій УПА із військами НКВД, зокрема, напад на криївку повстанців. Це буде відтворення реальних подій, що відбувалися у селі Бучина у середині 40-х років минулого століття. Маю сподівання, що фестиваль продовжуватиметься, і наступного року ми його присвятимо 100-річчю Степана Бандери. Ми б хотіли, щоб держава також брала участь у допомозі цьому симпатичному фестивалю із доброю енергетикою, але щоб не було так, що за якусь тисячу-три нам накидають незрозумілі й неетичні правила гри. Тема підтримки фестивалю звучала у багатьох депутатських запитах, на депутатських комісіях. Але все завершилося тим, що наказ про проведення Бучинських фестин видали, а фінансування на нього не передбачили. Це вже питання до адміністрації: як проводити фестиваль без фінансування та жодного іншого ресурсу?».

Запрошуючи на Зелені свята до Бучини, Роман Ковальчук гарантує участь у фестивалі гарних артистів: «Виступатимуть мої друзі, без яких не обходиться жодне святкування, а це: соліст Тернопільського муздрам театру ім. Шевченка Микола Блаженно, Андрій Бенюк та Віталій Войтко, Оксана Нагай, Роман Вовк. Сам я співатиму фінальну пісню, яка стає вже популярною –"Фестивальна". Планую також до Бучинських фестин випустити диск зі своїми піснями».

Фестиваль у Бучині не обійдеться без виставки-ярмарку народних промислів, майстер-класів художників Львівської академії мистецтв ім. І. Труша та виставки-продажу картин. Концертна програма охопить виступи Павла Мрежука з Києва, танцювального колективу з Коломиї "Покуття", народних артистів України Дмитра Гнатюка, Богдана Бенюка, Степана Степана та Лілії Сандулеси, заслужених артистів України Остапа Стахіва, Теодора Кукурудзи, Любові Качали, Олега Лихача. Організатори планують запросити військовий духовий оркестр зі Львова та частувати гостей варениками місцевих господинь. А перепусткою на святкування для дівчат буде гарний вінок з квітів.
 
Переглядів: 1184 | Додав: ukrainian | Рейтинг: 5.0/1 |