Понеділок, 29.04.2024, 09:47
Меню сайту
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Всього on-line: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 56
Міні-чат
200
Головна » 2008 » Червень » 14 » Ювелірні прикраси Петра Якубука із Ялти демонструє Музей скла у Львові
Ювелірні прикраси Петра Якубука із Ялти демонструє Музей скла у Львові
06:27
Виставку живописних, акварельних та пастельних творів, а також ювелірних прикрас до 20 червня у Музеї скла в підвалах палацо Бандинеллі на пл.Ринок 2 у Львові репрезентуватиме 70-річний досвідчений майстер із Ялти Петро Якубук, який є… студентом екстернату II курсу відділення художньої обробки металу Львівської національної академії мистецтв!

Визнаний майстер-ювелір із Криму (до речі, уродженець Білорусі, який уже 45 років мешкає в Ялті) із захопленням відгукується про ЛНМ у якій навчається під керівництвом Івана Франка і навіть помислити собі не дає, що не завершить навчання (за першою своєю художньою освітою Петро Григорович – живописець, але нестримний потяг до досконалості примушує його навіть у такому поважному віці усе глибше й глибше пізнавати таємниці ремесла).

Ювелірні прикраси Якубука вирізняються насамперед яскравою асоціативною образністю, яка відображена у назвах виробів: «Снігуронька», «Зимонька», «Дев’ятий вал», «Біліє вітрило», «Краплі роси», «Весняний капіж», «Хазяйка мідної гори» тощо. Автор жваво розповідає історію створення кожного із них, не оминаючи нагоди наголосити на властивостях кожного мінералу, із якого робить жіночі й чоловічі ансамблі прикрас із напівдорогоцінних сплавів у техніках зернь, гладь і скань (філігрань). Через нагляд, який існував у СРСР за обігом дорогоцінних металів, художник не хотів клопотатися із злотом, сріблом та платиною, знайшовши натомість для себе свободу у сплавах.

«Прикраса з давніх давен була оберегом, а камінь – талісманом. Із каменів, як застосовую кримські сердоліки, яшму, бірюзу, таманський агат, топаз, уваровіт(зелений гранат), блакитний опал, білий та кольоровий гірський кришталь, а також органічні – червоний корал і різнокольорові перламутри», – каже майстер, якого з повним правом вважають художником, який в Україні першим став застосовувати в ювелірному мистецтві перламутр. На виставці у Львові за демонстровано шедевр – дамську сумочку із перлинниці, виловленої у водах Полтавщини. До сумочки художник мріє виготовити на аукціон Сотбі перламутровий футляр для губної помади, дзеркальце гребінець та букетик незабудок із бірюзи. Ці квіти асоціюються у нього із рідною Берестейщиною та мамою, котру втратив у ранньому дитинстві, але яка встигла заронила в його душу потяг до прекрасного.
 
Переглядів: 1523 | Додав: ukrainian | Рейтинг: 0.0/0 |