Понеділок, 29.04.2024, 09:32
Меню сайту
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Всього on-line: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 56
Міні-чат
200
Головна » 2008 » Червень » 19 » Стійка піна «Славутича» та "Львівського" – ознака доброго пива, – експерт
Стійка піна «Славутича» та "Львівського" – ознака доброго пива, – експерт
23:25
Cьогодні, 19 червня, відомий канадський експерт у галузі пива Олівер Доусон у Музеї пивоваріння у Львові провів для журналістів майстер-клас з дегустації пива. Зокрема, він у формі уявної подорожі різними країнами світу розповів про історію та особливості класичних сортів пива, дегустував 10 різних світових брендів, у тому числі й українське пиво «Львівське» та «Славутич», якнайкраще оцінивши їхні смакові властивості. При цьому Олівер Доусон зазначив, що ринок пива в Україні є відносно молодим, тому для нього характерне зростання та постійні зміни, зокрема, поява, нових компаній та торгових марок.

Олівер Доусон виявився високопрофесійним дегустатором пива, продемонструвавши вміння вирізняти найтонкіші смакові властивості різних марок пивних сортів. При цьому він наголосив на культурі споживання пива, яке, за його словами, є «найдемократичнішим» алкогольним напоєм, бо він був і є найдоступнішим для найширшого прошарку населення. Цікаво, що пити пиво з пляшки для канадця – це, по суті, неприйнятна річ, допустима тільки в крайньому випадку. Зокрема тому, що такий спосіб споживання позбавляє зорових відчуттів, власне, поява скляних гальб – це віха в історії хмільного напою, яке люди почали варити приблизно 7 тисяч років тому.

Олівер Доунсон також наголосив, що при варінні класичного пива найважливішими, ба більше, незамінними є чотири складники: ячміний солод, хміль, вода та дріжді. Саме хміль надає гіркоти, яка збалансовує смак солоду. Чеські і німецькі «Пілзнер» («Рilzner») – більш гірке пиво, бельгійське «Стела Артуа» («Stella Artois»), голландське «Хайнекен» («Heinеken») – найпоширеніші торгові марки пива в Європі – більш солодкаві, без гіркого післясмаку. Окрім того, хміль додає аромат, а також є природним консерватором. До слова, першими хміль під час варіння пива почали використовувати саме слов’яни.

Вода для варіння пива застосовується м’яка та жорстка. М’яку використовують для пива типу чеського та німецького «Пілзнер», жорстку – для англійського пива.

Дріжді визначають процес бродіння, яке буває верхнім і нижнім. Внаслідок застосування останнього одержують пиво типу «лагер», іншими словами, це світлі сорти пива, верхнє бродіння використоують при варіння пива типу «ель» – темне пиво.

До слова, для темного пива, яке виробляють на основі підсмаженого солоду, характерних особливий смаковий букет: присмаки кави та шоколаду. Дуже поширеним темне пиво є в Ірландії: одна з навідоміших торгових марок «Гінес» («Guinness»), яке дехто вважає найвідомішим пивом у світі.

При цьому Олівер Доунсон відзначив смакові львівського темного «Портера», яке, за його словами, зварене за моделю аглійського портера. Власне, саме в Англії 200 років тому і почали варити дуже тепне пиво типу портер зі смаком карамелі.

«Львівське» і «Славутич» Олівер Доусон відніс до м'яких типів пива. «Ти випив гальбу «Славутича» і хочеться випити ще», – уточнив канадець, відпивши з гальби пінистого «Славутича», додавши: «Стійка піна – ознака доброго пива» На його думку, броварям Львівської пивоварні вдалося поєднати сторічні традиції з високою якістю, що є ознакою європейського стилю і особливо цінується серед шанувальників пива. Саме завдяки цьому, за оцінкою Олівера Доусона, «Львівське» і «Славутич» прижилося на канадському ринку. При цьому він зазначивав, що у Північній Америці ринок пива поділений між великими компаніями, які, на жаль, під час варіння пива почали застосовувати різні хімічні елементи, що не тільки постає питання щодо безпеки для здоров’я, а й «вбиває» природній смак пива. Отож, споживачі щодалі, то більше надають перевагу пиву, яке зварене за класичною рецептурою. І саме цим «класичним» шляхом йдуть «Львівська пивоварня» і завод «Славутич». Відтак, Олівер Доусон спрогнозував зростання частки ВВН на ринку пива України і посилення її імпортних позицій.

ВАТ «Львівська пивоварня» входить до холдингу BBH. В Україні ВВН окрім того представлена такими пивоварнями: ВАТ «Пивобезалкогольний комбінат «Славутич» у Запоріжжя та Київський пивоварний завод «Славутич» — найбільш сучасний у Європі, який був введений в експлуатацію у червні 2004 року.

Олівер Доусон — один з провідних канадських і світових експертів у галузі пива. Заснував і очолює Beer Lovers Tour International, займається розробкою і організацією ексклюзивних турів усіма куточками землі, де люблять і вміють пити пиво.

Олівер бере участь в організації таких свята, як Oktoberfest і Bohemian Adventures, Beer and Chocolate Lovers'' Tours в Бельгії, Beer Lovers'' Tours в Шотландії і багато інших.

Крім того, Олівер Доусон є ліцензованим тренером і одним з провідних експертів компанії Eagle`s Fligth, одного зі світових лідерів в області корпоративних тренінгів, який спеціалізується на проведенні і навчанні мистецтву дегустації пива.
 
Переглядів: 1209 | Додав: ukrainian | Рейтинг: 1.0/1 |